Co jeść podczas odchudzania?
- Dla wielu z Was dużym zaskoczeniem może być to, że podczas okresu redukcji warto włączyć do diety ziemniaki. Od wielu lat na temat ziemniaków krąży wiele mitów na temat ich wysokiej kaloryczności oraz tego, że podczas diety odchudzającej nie możemy ich spożywać.
Wprowadzenie
- W tym artykule postaram się obalić kilka mitów na ich temat. Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie tyjemy od poszczególnych produktów tylko nadwyżki kalorycznej. Podczas odchudzania możemy jeść wszystko tylko w odpowiednich ilościach. Pamiętajmy, że najważniejszy będzie ujemny bilans kaloryczny, jeśli zależy Państwu na utracie tkanki tłuszczowej.
Ile wynosi indeks sytości ziemniaków?
- Ugotowane ziemniaki mają jeden z największych indeksów sytości, który wynosi 323%. Dla porównania biały ryż zawiera 138%, a chleb żytni 154%. Produkty o wysokim indeksie sytości mogą pomóc nam w napadach głodu i ułatwić nam okres odchudzania.
Indeks sytości, co to takiego?
- Często dostaje pytania na temat indeksu sytości, dlatego tutaj wyjaśnię Wam, dlaczego jest tak ważny. Indeks sytości, używając bardzo prostych słów jest wskaźnikiem, który pozwoli określić, jak długo po spożyciu określonego pokarmu będzie występować uczucie najedzenie. Chleb pszenny był przyjęty jako punkt wyjściowy do porównania innych produktów spożywczych – jego wskaźnik sytości wynosi 100%.
Ile kalorii mamy w 100g ziemniaków?
- W 100g ugotowanych ziemniaków mamy około 73 kalorii, co jest oczywiście bardzo małą ilością. Warto wspomnieć, że w 100g ziemniaków znajdziemy 443mg potasu. W diecie osób trenujących zadbanie o odpowiednią ilość potasu jest bardzo ważna, ponieważ oddziałuje przede wszystkim na nasz układ nerwowy, a także reguluje gospodarkę elektrolitową. Zadbanie o potas w diecie znacznie zmniejsza skurcze mięśni oraz ich ból. Dla wielu z was kolejnym zaskoczeniem może być to, że ziemniaki są też dobrym źródłem witaminy C. Zapotrzebowanie dobowe na witaminę C wynosi u przeciętnego człowieka według norm żywieniowych 60 mg.

Trener Personalny Wrocław-Rafał Rutkowski
Bibliografia:
- Holt SH, Miler JC, Ptocz P, Farmakalidis E. A satiety index of common foods. Eur J Clin Nutr. 1995;49(9):675-680.