Indeks sytości

Co to jest indeks sytości?

Indeks sytości jest wskaźnikiem, który jest w stanie pozwolić nam określić jak długo po spożyciu danego posiłku występować będzie uczycie najedzenia. Chleb pszenny był przyjęty jako punkt wyjściowy do porównania innych produktów spożywczych – jego wskaźnik sytości wynosi 100%.

Jakie produkty mają wysoki indeks sytości i warto je spożywać podczas okresu redukcyjnego? – Ryby – płatki owsiane – ugotowane ziemniaki – makaron pełnoziarnisty – pieczywo razowe. Produkty bogate w białko oraz węglowodany i błonnik pokarmowy będą najbardziej sycące.

Czego powinniśmy unikać?

– pączki

– ciastka – chipsy – batoniki


Musimy pamiętać, że przeważnie produkty o wysokim stopniu przetworzenia będą najmniej sycące.

Kilka pomysłów na posiłek o wysokim stopniu sytości.

-Pierś z kurczaka z dodatkiem ulubionych przypraw podsmażona na odrobinie oliwy z oliwek do tego ugotowane ziemniaki i sałata z odrobiną jogurtu naturalnego.

-Ugotowane płatku owsiane, do których dodamy jogurt wysokobiałkowy garść orzechów i pokrojone jabłko, a na to wszystko posypiemy cynamon.

Trener Personalny Wrocław-Rafał Rutkowski

Bibliografia:

  1. Holt SH, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. A satiety index of common foods. Eur J Clin Nutr. 1995;49(9):645-640.